GASTROTRABLE #1 - Dýška, děti a "To pošlete Babi*ovi!"
Za posledních několik let
šla kultura okolo gastronomických provozoven výrazně nahoru. „Jít na kafe“ už
neznamená jednoho smutného turka s Lotus oplatkou v hospodě. „Zajít
někam na oběd“ už nutně neznamená Eidam 30 % v půl roku staré strouhance s ještě
starším, vařeným bramborem. „Zajít na drink“ už není jen Mojito bez opravdové
máty. Troufám si říct, že nabízeným sortimentem, kulturou stolování a obsluhy a
držením kroku s moderními trendy se už rovnáme Německu, Belgii i Rakousku,
a klidně jsme i trochu napřed. Dokonce se už oprošťujeme od hipsterských
kabátků a upouštíme od trendu „Když to nemá avokádo, tak to nemůžeš postnout na
Instagram, tak proč bychom to dělali?“, a směřujeme do vkusného zlatého věku gastronomie.
O tom ale bude jiný článek
a bude jindy a opět za dlouho, protože vždy v polovině psaní článku usnu.
Dnes bych si rád „zasedl na zákazníka“ a přestože jsme se už naučili, že na
servírky se neluská, netyká se jim a do popelníku se žvýkačka neodkládá, nebo
že talíře na sebe po dojedení nemáme skládat, je potřeba si připomenout pár
věcí, které denně posílají desítky číšníků, barmanů, servírek, baristů a výčepních
k terapeutovi se sebevražednou tendencí.
- Dám si jedno!“ & „Jako vždycky.“
My
absolutně chápeme, že rozražením vstupních dveří podrážkou za křiku „Dám si
jedno!“ si připadáte jako v reklamě na Gambrinus, ale prosím, zkuste pochopit,
že většinou pípa na baru má v nabídce i víc, než jen jedno pivo jednoho
stupně. Většinou je jich tam klidně pět, šest, deset, a všechny mají jiné
jméno, stupeň, původ, barvu, chuť, značku a tak dále. My bychom vám strašně
rádi dopřáli to, že vám hned bez pozdravu prdneme na stůl „jedno vorosený“ a vy
se spokojeně napijete, olíznete pěnu z kníru a ukážete nám zdvižený palec,
ale my víme, že prachsprostým tipnutím jednoho z deseti nabízených piv se
trefíme zrovna do toho, které je podle vás „chcanka“, vypijete třičtvrtě a pak
si uvědomíte, že to nebudete platit a chcete jiné. Prosím, pozdravte a
identifikujte lahodný mok, po kterém prahnete.
Absolutně stejný případ je
hláška; „Jako vždycky!“. My víme, že k nám chodíte často. My víme, že
většinou si dáváte jedno z deseti nabízených piv. My víme i to, že se
prostě každý chce jednou za čas cítit jako štamgast z hollywoodských devadesátek.
Ale vy zkuste chápat, že za šestnáctihodinovou směnu nám pod rukama projde
klidně i několik stovek, ba i tisíc lidí denně. Občas nám to vypadne. Zkuste se
vymanit ze své pseudofilmové persóny a identifikujte svůj nápoj. Děkujeme!
Děláme
to, co je vypsané v té knížečce nebo na A4 papíru, kterým jsme vám před
třemi minutami položili na stůl. Děláme přesně to. Neexistuje nic jako secret
menu. Ne. Máme to, co vidíte napsané na papíře, ceduli, nebo na zdi. To máme,
slibuji. Klidně půjdu do kuchyně a zeptám se kuchaře, jestli „by ten smažák šel
udělat z goudy, místo eidamu“, nebo „řízek místo z kuřete, z vepřového
a s kečupem“, ale já akorát budu riskovat poranění talířem, a vy se
dozvíte to stejné, co předtím. Máme to, co je vypsané a to, na co vás obsluha
verbálně upozorní.
- „A co je v tomhle?“
Dobře,
tohle může být těžce subjektivní případ, ale ve většině modernějších
provozoven, které se nějak snaží držet krok, už většinou hned v menu máte
vypsané suroviny, ze kterých se daný pokrm vyrábí. To znamená, že v Hovězích
líčkách na červeném víně, kořenové zelenině a divokém koření se šťouchaným
bramborem se slaninou OPRAVDU BUDOU hovězí líčka, červené víno, kořenová
zelenina, divoké koření, brambory, slanina, sůl a někdy i pepř a voda.
Díky bohu pomalu, ale
jistě potíráme paznehty jako Katův šleh, Tajemství šéfkuchaře, Šenkýřčina kapsa,
nebo Tulákovo dobrodružství a nahrazujeme je stručným, přehledným, hezkým menu,
které nezabere vám více než 4 minuty čtení, zatímco nám to zabralo měsíc hádek,
alkoholu, dohadování, předělávání, zkoušení, trápení a depresí.
- Kavárna většinou není herna.
Maminky.
Maminky s dětmi. Já sám mám ženu a syna. Já moc rád chodím s mou rodinou
do kavárny na posezení, kávu, dortík a drama, protože oblíbená kratochvíle mě a
mojí ženy je to, že si rádi utahujeme a střílíme z ‚Mamynek, ekomatek, biomatek,
snažilek a samožyvytelek‘. Samozřejmě rád chodím sám, nebo s mou ženou do
kaváren a restaurací, kde si dáme hezký oběd a relax, zatímco necháme syna skákat
po hlavě babičce u ní na zahradě, ale i moc rád chodím i do kaváren, které jsou
situované na to, aby tam děti běhaly, hrály si s širokou škálou
prolézaček, hraček a blbin, zatímco se střídáme v dozoru.
A v tom je právě ten
rozdíl. Hodně častý argument maminek, které rády chodí do restaurací a kaváren
s dítětem je to, že mají právo si posedět i s dítětem, vypít si kávu
a tak podobně, jako každý jiný člověk a že si to zaslouží a tak dále. To je
absolutní pravda. Ale zároveň není.
Od ostatních živočichů
nás, mimo jiné, dělí i to, že máme soudnost. Nebo bychom měli mít, a neměli
bychom nechat běhat naše čtyřleté spratky mezi zkurvenými stoly v narvané hospodě
v době obědů, kdy po place utíkají čtyři číšníci s horkými polévkami
a jídly. Nebo v tiché a klidně kavárně, kam lidé chodí číst knihu, na
romantické rande, nebo si jen odpočinout.
Já sám jsem veliký člověk,
kromě toho, že jsem tlusťoch, mám skoro dva metry a při servisu se rád koukám
před sebe a kolem sebe a nechávám nohy pracovat na autopilota. Párkrát jsem byl
v situaci, kdy jsem doslova málem zašlápl cizí dítě, které mi vběhlo pod
nohy, zatímco se jeho maminka chichotala, jak je to roztomilé. Není. Mohl jsem
mu vážně ublížit, stejně tak sobě, stejně tak lidem u okolních stolů. V ruce
jsem měl tři kávy, mohl jsem opařit sebe, nebo dítě.
Řešení? Není. Já vím, že
občas je potřeba dát rychlý oběd a děti se hlídají strašně těžko, ale zkuste obsluhu
poprosit o dětskou sedačku, do které se dá dítě posadit, aby neběhalo po lokále.
Pokud je už moc velké na dětskou sedačku a stejně vás neposlouchá, běhá po
podniku, dělá bordel a komplikuje obsluze práci, tak byste měla přehodnotit
svůj styl výchovy a mateřský přístup. Pokud se navíc o svých pravomocech budete
hádat na sociálních sítích, i když jste se ve výše zaznamenaných řádcích našla
a podprahově se v nich vidíte, tak je mi vás líto.
Závěrem k tomuto odstavci;
prosím, zvažte své možnosti. Žijeme v nádherné době, i v nejzapadlejších
městech bývají kavárny nebo restaurace přímo stavěné pro práci s dětmi,
dětské koutky fungují na podobném principu. Rádi vás přivítáme i v restauraci,
kde na to připravení úplně nejsme a máme rád bezpečnou práci v době, kdy
dítko odroste a zvládne hodinu sedět a cvrnkat podtácek na hraně stolu, jako
každý z nás, který dostal pár facanů za to, že dělal přesně tohle. Soudnost.
- „To pošlete Babi*ovi! HAHAHAHAHAA.“
„To pošlete
Babi*ovi!“
„Mně to nikdo neproplatí!“
„Šetřete stromy.“
„A dostanu za to slevu?“
„To vložte do účtenkovky.“
Tohle bylo vtipné zhruba
poprvé. Podruhé jsem se uchechtnul. Potřetí ne. Po sedmasedmdesáté jsem hystericky
hýkal smíchy v slzách, válel jsem se po zemi a snažil se přeřezat si žíly
podtáckem. Věřte mi, úplně bohatě nám stačí říct; „Ne, děkuji.“. My máme ze
zákona povinnost účtenku vytisknout a podat vám jí, abyste měli stoprocentní
možnost účtenku sebrat a odnést. Pokud to neuděláme, hrozí nám pokuty. Mám
dojem, že nám hrozí pokuty, i když se jen zeptáme, ale ptáme se, protože jsme
zvyklí. Proto je argument „Šetřete stromy.“ taky hloupost, protože strom je
dávno mrtvý, rodině se po něm nestýská, protože je taky mrtvá, strom je
šedesátkrát zrecyklován, abyste mohl dostat svou účtenku na latte a brownie, tak
si jí buď vemte, nebo respektujte oběť padlého Enta.
- Nechte dýško.
Prosím…
Nehledě
na všechno výše zmíněné a spoustu dalšího, co ani zmíněno nebylo, valná většina
z nás práci v gastroprůmyslu miluje a nedá na ní dopustit. Spousta z nás
se často odkloní k jiné profesi, ale nakonec stejně zjišťuje, že všechny
cestou vedou zpět do gastra. Děkujeme, že nás navštěvujete, podporujete své
oblíbené podniky a děláte nám radost, stejně jako doufáme my, že děláme radost vám.
Moc
děkuji, že jste tento článek dočetli až sem. Budu moc rád, když mi pod
příspěvkem necháte komentář s vlastním názorem, připomínkou, nebo tématem,
které bych mohl do příštích článků zapracovat. Sdílením pomůžete tomu, aby se o
této problematice dozvědělo víc lidí z různých generací a nebojte se i
připomenout, na co jsem třeba zapomněl.
Ještě jednou moc díky a
nezapomeňte NECHAT DÝŠKO.
🔝🔝🔝
OdpovědětVymazatSuper 👍
OdpovědětVymazat